Stinas Slottstek

Den bästa steken som finns!! Det blir inte godare sås än så här..

Mammas slottssteks recept (1½ timme)

  • 1 kg oxkött
  • margarin (att bryna köttet i)
  • 1 medelstor lök, skivad
  • 1 liten burk ansjovis
  • 15 hela vit pepparkorn
  • 15 hela krydd pepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk ättika
  • 2½ msk ljus sirap
  • 5 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • sås; soja, 2 msk vetemjöl, 1 buljongtärning
Gör så här:
  1. Bryn köttet ordentligt på alla sidor.
  2. Lägg i löken, ansjovisfiléerna och kryddorna.
  3. Häll ättika och sirap över köttet.
  4. Häll mjölken och grädden i grytan.
  5. Låt gå på svag värme ca 75 minuter.
  6. Lyft upp köttet och vira in i folie (för att undvika torrt kött).
  7. Sila skyn.
  8. Red av skyn med 2 msk mjöl.
  9. Smaka av såsen, ev tillsätt ansjovisspadet.
  10. Stoppa ner buljongtärningen och soja.
  11. Skiva upp köttet.

Det går även att dela köttet i tärningar eller bitar innan det brys, alla köttstycken passar inte bra att skiva. Om du tärnar köttet låt det vara kvar i skyn när du gör såsen. Servera med lingon, farmors ättiksgurka, sallad och kokt potatis!

About

4 Comments

  • Söndags (stek) | Helen Holmberg september 11, 2012 at 22:36 Reply

    […] barndomsfavorit från mammas receptsamling – Slottstek med gräddsås och kokt potatis. Bättre mat än så här går det inte att få, någonstans! […]

  • Lördag & söndag | Helen Holmberg september 24, 2012 at 14:25 Reply

    […] omgång i lördags som räckte till söndagens middag också. Mums säger jag! Älskar verkligen Stinas slottstek.. Passar riktigt bra i höstvädret med lång kok. Köttet och kniven samt jag kom inte så bra […]

  • Lördag | Helen Holmberg oktober 1, 2012 at 11:28 Reply

    […] Dagens middag: kokt potatis med slottstek […]

  • Söndag & måndag | Helen Holmberg oktober 2, 2012 at 10:11 Reply

    […] kommentarer Lördag | Helen Holmberg om Stinas SlottstekKerstin om Tävlingsdags!Helen om TorsdagC om TorsdagTorsdag | Helen Holmberg om Stinas bruna […]

Leave a Comment