Mitt super duper hemliga goda recept på kalops

Eller ja kanske inte så hemligt om jag lägger upp det här och i ärlighetensnamn är det ren improvisation av kryddor när jag lagade kalops. Börjar bli bekväm med min matlagning och kör på smak-magkänslan. Och eftersom jag bara hade en gul lök och ingen färsk vitlök får ni receptet EXAKT som jag lagade det. Mums!

Helens kalops lite improviersad men god

Detta behöver du
1,5 kg grytbitar av oxkött
2-3 msk smör
1 gul lök
1 tsk lökpulver
8 dl vatten
2 krm kryddpeppar
10 hela svartpepparkorn
5 vitpepparkorn
3 lagerblad
2 krm vitlökspulver
1 tsk salt
1 dl grädde
1 buljongtärning
3 msk ideal vetemjöl

Brynt köttet i smör på hög värme, lite i taget så du får fin färg på köttet (får yta på det). Lägg över köttet i en rejäl gryta efterhand som det fått färg och avsluta med att steka löken i stekpannan. Lägg sedan löken tillsammans med köttet och häll i vattnet så det täcker köttet + ev lite till.

Häll i alla kryddor i vattnet och låt allt småputtra ett par timmar under lock. Ca en timme före jag serverade kalopsen fiskade jag upp köttbitarna för att reda av skyn.

I skyn hällde jag 3 msk ideal vetemjöl medan jag samtidigt rörde runt, tillsatte en buljongtärning samt 1 dl vispgrädde. När det tjocknat lite hällde jag i colorit soya för lite brunare färg och sedan ner med köttet igen. Låt småputtra en stund till.

Blir en mer såsig konsistens med grädden och jag älskar sås.. Serveras med kokt potatis eller ris till och några trevliga tillbehör, sambon rekomenderar kokta moröter, lingon och rödbetor.

Totalt ProPoints 64 Pp (beräknat på magert kött), dela med antal portioner för exakt portionsvärde

1 thought on “Helens kalops

Comments are closed.

Translate »