Luggude härads före detta Tingshus, Mörarp

Jag har alltid varig fascinerad av historia, inte i form av historieböcker men historiska romaner. Tycker om att få historiska miljöer uppmålade för mig mer än ren fakta. Dock har jag aldrig varit intresserad av min lokala historia, utan mer släkterna Sparre, Brahe, pappas släkt, Heliga Birgitta osv. Men nu har mitt intresse blommat upp rejält, ända sedan vi flyttade ut från Helsingborg och in till ett före detta Tingshus byggt 1828(!) söker jag konstant efter ny information.

Vill lära mig allt om vad som har hänt här, hur det sett ut, hus, livet, dock är allt man hittar inte alltid lika romantiskt som i noveller..
Dödsstraff verkställdes bland annat vid avrättningsplatsen i Mörarp

Något som irriterar mig lite är att hur mycket jag än söker kan jag inte hitta något om ett kommun/skolvavapen för Mörarp. Men jag minns när jag gick på lågstadiet att vi hade tröjor med tryck som innehöll två yxor i kors och undrar vad historiken bakom dessa två yxor var/är. Jag misstänker att de är kopplade till dödsstraffen/bödelyxorna men vore kul hitta ordentlig information.

Båda fotona ovan tillhör riksarkivet.

Translate »