Nytt recept: Två dagars piroger #pirog #piroger #nyttrecept #recept

Hemlagade laktosfria piroger med köttfärsfyllning

Pirogdeg

1,2 gram torrjäst (eller 5 gram färsk)
2½ dl vatten (tänk på varmare vatten för torrjäst)
7 dl mjöl
1,5 tsk salt

Börja kvällen före du ska ha pirogerna med att röra ut jästen med vattnet, låt vila i 10 minuter (så jästen hinner vakna till). Tillsätt mjölet och saltet, lite i taget. Degen får inte vara för torr när du ställer den på jäsning. Så spara lite av mjölet om degen börjar bli torr.

Låt degen med bakduk över stå och jäsa ca 15 timmar i rumstemperatur.

Nästa dag tar du din deg och delar i två delar, kavlar ut en bit i taget. När degen är lagom tunn (ca 3 mm tjock) så stansa/skär ut runda cirklar (ca 10 cm rakt över mätt). Jag förberedde och stansade ut alla före jag la i fyllning, fick ut 20 stycken på degen.

Fyllde med ca 1 msk fyllning (vi hade köttfärsröra), lägg på ena halvan och vik sedan över degen. Det blir en halvmåne som du sedan trycker ihop skarvarna på, vi använde gaffel.

Låt månarna jäsa ca 30 minuter, förvärm ugnen till 225 grader. Skulle någon ha jäst så de öppnat sig lite kan du ta gaffeln och trycka till lite till. Vispa upp ett ägg med lite vatten (1 tsk), pensla sedan alla dina fina månar före du sätter in dem i ugnen.

Grädda ca 15-20 minuter i ugnen, beror på vilken storlek och ugn du har men de ska ha fått en fin färg.

Vi åt våra med sallad och crème fraiche, så gott!

About

No Comments

Leave a Comment