En vag uppdatering på mina ögonproblem

Besök på Sundets Ögonläkare idag för att undersöka ögonen

Idag var en förvirrande dag. Mitt läkarbesök på Sundets Ögonläkare i Helsingborg började stressigt, kom nästan försent för alla rödljus i trafikkorsningar log mot oss hela vägen in i city. Stressad, nervös och trött efter att inte ha lyckats sova något alls under natten börjades alla kontroller.

Efter att ha fått trycket i ögonen mätta så blev mina ögon sura och ville bara rinna. Man mäter trycket i ögat med en maskin som blåser vindpuffar rakt in i ögat, det är riktigt obehagligt. Trycket var inom normalvärdena, så det var bra det.

Sedan försökte jag titta i autorefraktorn (maskinen som på någon vis kan räkna ut ens synfel) efter förra maskinen var det inte så lätt och ögonen var rätt irriterade. Så jag vet inte om det var därför men mitt högra öga visade en differens på 2 från glasen i mina nya glasögon (maskin -6,5 mot glasögonen -4,5).

Och slutligen manuellt syntest även detta med sköterskan Britt (som var supertrevlig och rar). Tyvärr immade glasögonen och ögonen rann så det var ganska påfrestande och det hjälpte inte mig att läsa texten på bokstavstavlan. Fick även prova med en lins med bara ett litet hål i för att fokusera blicken, men det var bara så suddigt allt av imma och blöta ögon så vi gav upp det. Istället fick jag pupilvidgande ögondroppar för att läkaren skulle kunna undersöka ögonen bättre, sved till lite men inte alls så farligt som hon beskrev det. Men jag är rutinerad med mina 2 gånger per dag av antihistamindroppar (Lecrolyn).

Efter en stunds väntan blev jag inkallad till läkaren Madeleine och då var världen väldigt oskarp (på grund av ögondropparna jag fick), så var skönt ha maken med som ledsagare (och även när jag skulle hem). Sedan fick jag titta i en supermärklig maskin, som tog foto av ögat. Kändes som att titta rakt in i en färgstark psykedelisk spiral som lät som ett 80tals datorspel.. Det höll maken med mig om också som såg lite bättre av vad som hände, sedan blev det fler titta på ögonen test i ett annat rum. Ni vet den där klassiska vila hakan mot en ställning och titta åt olika håll så läkaren kan titta på ögats yta(?).

Som alltid vid läkarbesök så får jag nästan som en blackout efter besök, på riktigt jag borde spela in vad läkare säger. Men det jag förstod och fick ut av samtalet så är min hornhinna förtunnad och det finns ärrvävnad på vänsterögas hornhinna. Förtunnad hornhinna tyder på ögonsjukdomen Keratokonus, men jag tänker avstå fundera på det hela efter inrådan från min make.

Jag har varit så orolig sedan optikern, men nu känns det lite bättre för som jag förstod läkaren så är läget med ögonen stabilt just nu. Hon sa att det finns inget behov för akuta behandlingar eller operationer utan hon har skickat en remis till experterna i Lund och så får vi helt enkelt se vad som sker sen. Ska försöka släppa det hela och ”glömma” det tills jag hör ifrån sjukvården igen, för nu har jag en någorlunda diagnos (av den lite rörig läkaren).

Jag håller tummar (och tår) att diagnosen är fel och att det finns någon enkel lösning på mina kinkiga ögon. Är ni lite nyfikna på vad Keratokonus är så har jag lånat ett stycke text från wikipedia, vill ni läsa mer kan ni besöka sidan (länk)

Symptom
Keratokonus medför en gradvis försämrad syn som brukar stabiliseras av sig själv efter 40 års ålder. De förändringar som sker efter detta är i regel små och långsamma. Det dominerade felet vid keratokonus på ögat sett som ett optiskt system är brytningsfel i linsen, s.k. koma. Synskärpan försämras såväl på nära som långt håll, och mörkerseendet är ofta dåligt. Det är vanligt att synen på ena ögat är väsentligt sämre än på det andra.  En del blir känsliga för skarpt ljus, eller för ljuskontraster och upplever trötthet eller irritation i ögonen. Ärrbildningar på hornhinnan förekommer och är en följd av att hornhinnan tunnas ut och försvagas. Ett klassiskt symptom är att multipla bilder kan ses av ett och samma föremål, till exempel av mötande billyktor i mörker. I stället för att se två ljuskäglor från billyktorna ser en person med keratokonus flera ljuskäglor utspridda i ett kaotiskt men oftast stabilt mönster. Optiska förvrängningar kring ljuskällor är också vanliga. Skärpan blir ofta väsentligt bättre om man kikar genom ett litet hål

Translate »