Fyllning
100 g naturell färskost
3 dl vispgrädde
200 g risgrynsgröt / ris á la Malta (finns många recept på nätet och även färdig gröt att köpa i butik)
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
4 gelatinblad
Rör ihop färskosten och gröten i en skål, vispa ihop 2,5 dl av grädden och florsockret lätt i en annan skål. Lägg gelatinbladen i en liten skål med kallt vatten.
Värm upp 0,5 dl grädde i en kastrull på spisen (låt det inte koka), krama ur gelatinbladen och lägg ner den i grädden. Rör runt så gelatinet löser upp sig helt. Ta lite av gröt- och färskostblandningen och vänd ner lite i taget så det kyls ner.
Rör försiktigt ihop allt, häll sedan blandningen över din nu kylda botten. Ställ sedan in i kylen och låt den stå där tills kakan är helt kall.
Saftglaze
2 dl blandsaft (ej utblandad!)
2 st gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, värm saften i kastrull (ska inte koka upp). Blanda sedan ner gelatinbladen i saften och låt blandningen svalna före den hälles över den kalla cheesecaken.
Och låt den stå i kylen tills det är nästan dags för servering!
Tips – före jag börjar fylla formen med cheesecaken klär jag formen med ett papper i botten och ett längs med kanten på formen, så att det lätt går att dela på cheesecaken från springformen.