Konsten att laga en riktigt god kyckling korma (med lite hjälp)

För snart fyra år sedan besökte jag England för första gången och premiär åt Indiskmat från ett litet lokaltställe i Market Rasen (läs gärna blogginlägget). 

Jag var otroligt skeptisk när vi beställde maten, hade ingen aning om jag skulle tåla maten eller tycka om den – en nackdel med att vara allergisk mot så många födoämnen är att det ibland är en risktagning med nya maträtter (eller om en ny kock lagar rätten).. 

Men min vän Andy som vi bodde hos under halva vår resa hjälpte mig att hitta en mild kycklingrätt och det blev en fullträff! Kyckling korman han beställde åt mig var så himla god och det har blivit en favoriträtt hos mig. Under 2019 åkte vi tillbaka till England och London en långhelg, långt före vår resa gjorde jag eftersökningar på godaste kyckling korman i centrala London.. Och längtade så, förväntningarna var skyhöga och det var jättegott men inte lika gott som i lilla Market Rasen inte. 

Sedan första smakupplevelsen har jag provat både Santa Maria & Pataks färdiga Korma såser och jag blev besviken på båda, men mest Santa Marias (undvik helt enkelt den?!). För ett par månader sedan skickade min vän över en låda med gott & blandat i mat och snacksväg från England och i denna låda fanns något magiskt..

Present från min vän i England - unboxinghaul på min blogg Helen J Holmberg

Ska väl tillägga att över årens lopp har vi diskuterat mycket matlagning och han vet hur frustrerad jag varit i min jakt på det ultimata kyckling korma receptet, för kyckling korma har snudd på lika många recept som det finns indier i världen. 

Och Andy ljög inte när han sa att Pataks Korma spice paste var nästan lika god som den indiska maten vi åt hos honom (två gånger på fyra dagar!). På burken fanns ett recept med, så det var väldigt lätt att förstå och laga, vår burk tog slut snabbt (en burk räcker till 2 middagar, men vi är litet hushåll så räckte till 4 middagar för oss). 

Helen J Holmberg - den laktosfria & allergivänliga bloggen. Recept på laktosfri kyckling Korma lagad med Korma Spice Paste
Helen J Holmberg - den laktosfria & allergivänliga bloggen. Recept på laktosfri kyckling Korma lagad med Korma Spice Paste

Krämig, mild och så otroligt god kyckling korma – bilderna är från första provlagningen. Jag hade tyvärr inte energi att baka egna naanbröd utan vi provade stenugnsbakade pitabröd som ersättning. Ja jag vet det finns naanbröd att köpa i sverige men dels innehåller de laktos men även konserveringsmedel samt kryddsättningar jag inte tycker om. Pitabröden från schysst käk (märke vi provat)  är bakade med bara mjöl, vatten, jäst, socker & salt så de passar perfekt. Vitlökssmöret är laktosfritt smör, pressad vitlök och färsk persilja blandade tillsammans och sedan penslade på bröden. Blir såå gott!

Tyvärr tog korma pastan slut och på grund av Brexit är det mycket strul med att handla och få tag på produkter från England. Det tog mycket letande före jag hittade en produkt som jag trodde var exakt samma bara annan etikett hos några olika nätbutiker. 

Så i helgen la jag en beställning hos kryddlandet (produktlänk) på deras Pataks Korma Paste, beställde även Papadums (ett hårt Indiskt bröd bakat på bland annat kikärtsmjöl) för maken att prova då han tyckte om de vid provsmakning i England. Det finns fler butiker som har korma pasten men av vad jag hittade var den här butiken billigast och det var väldigt snabb leverans redan tre vardagar efter beställning fanns paketet att hämta ut.

 

Helen J Holmberg - den laktosfria & allergivänliga bloggen. Recept på laktosfri kyckling Korma lagad med Korma Spice Paste

Recept på världens godaste Kyckling Korma

Det här är min tolkning på hur man lagar kyckling korma med Pataks korma kryddpasta, självklart får man göra hur man vill och lägga till/ta bort vad man önskar men den här versionen ÄLSKAR jag.

Ingredienser (det här räcker för 2 rejäla middagar för 2 personer);

2 kycklingfiléer, använde Kronfågels frysta och de är stora (500g?)
1-2 finhackade lökar (funkar med rödlök också)
1 msk olja
2 msk vispgrädde
2 msk vatten
ca 70 gram Pataks korma spice paste/ korma paste
1-1,5 krm mald ingefära
250 ml kokosmjölk
ev pressad vitlök

Gör så här

Skär först upp löken, jag finskär min för jag föredrar små bitar och sedan skär jag upp kycklingen i 2×2 cm stora bitar ungefär. Stek löken i oljan, stek tills den är mjuk. Tillsätt ingefäran och kryddpastan (och eventuellt färoch låt det fräsa i pannan med löken cirka 2 minuter. Häll i 2 msk vatten i pannan och koka tills det avdunstat. 

Bryn kycklingen i pannan, blanda ner kokosmjölken och låt det sjuda utan lock i 15 minuter. Servera med kokt jasminris och varmt bröd samt lite sallad. 

Och så klart även med papadums om man vill! Vi har inte provlagat de vi köpte än men de är säkert goda, kan dessvärre inte provsmaka dem eftersom kikärter räknas som baljväxter (och de är jag allergisk emot).Hoppas att receptet kan vara av nytta, Korma kryddpastan jag köpte och använde denna gången hade inget recept så skrev ner det för er och min egen skull. 

 

Translate »